Przychodnia Rejonowa w Skale: 12 389 00 00
Ośrodek Zdrowia w Minodze: 12 389 90 07
Ośrodek Zdrowia w Cianowicach: 12 389 10 13

Ochrona Danych Osobowych

Strona główna / Ochrona Danych Osobowych

Klauzula informacyjna dla ucznów w związku ze świadczeniem usług profilaktycznej / stomatologicznej opieki zdrowotnej

SPZOZ w Skale

Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO) informuję, iż:


  • Administratorem przekazanych danych osobowych jest Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Skale, Słomnicka 69, 32-043 Skała.
  • Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych jest zapewniony pod adresem e-mail: iod@przychodnia-skala.pl lub poprzez pocztę tradycyjną na adres Administratora Danych Osobowych z dopiskiem „Inspektor Ochrony Danych”;
  • Dane osobowe będą przetwarzane w celu udzielania świadczeń profilaktycznej opieki zdrowotnej nad uczniami przez pielęgniarkę środowiska nauczania i wychowania lub higienistkę szkolną oraz świadczenia opieki stomatologicznej zgodnie z obowiązującymi przepisami.
  • Podstawą przetwarzania Pani/ Pana danych osobowych są przepisy prawa w zakresie dozwolonym lub wymaganymi przez nie oraz wyrażona przez Panią/ Pana zgoda w pozostałym zakresie przekazywanych danych. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane są na podstawie art. 6 ust. 1 lit. a i c RODO.
  • Podstawą przetwarzania danych osobowych jest:
    • art 6 ust. 1 lit. c RODO - Ustawa z dnia 12 kwietnia 2019 r o opiece zdrowotnej nad uczniami (Dz.U. 2019 poz. 1078 z późn. zm.).
    • art 6 ust. 1 lit. c RODO - Ustawa z dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych i wynikające z niej rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 24 września 2013 r. w sprawie świadczeń gwarantowanych z zakresu podstawowej opieki zdrowotnej (Dz.U. 2016 poz. 86 z póżn. zm.).
    • art 6 ust 1 lit. c RODO - Ustawa z dnia 6 listopada 2008 r. o prawach pacjenta i Rzeczniku Praw Pacjenta i wynikające z niej rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 9 listopada 2015 r. w sprawie rodzajów, zakresu i wzorów dokumentacji medycznej oraz sposobu jej przetwarzania Dz.U. 2015 poz. 2069 z późn. zm.).
    • art. 9 ust. 2 lit. h) RODO – prowadzenie profilaktyki zdrowotnej uczniów.
  • Podanie przez Państwo danych osobowych w zakresie przewidzianym przepisami prawa jest obowiązkowe.
  • Dane nie będą udostępniane podmiotom innym niż upoważnionym na podstawie przepisów prawa.
  • Dokumentacja medyczna prowadzona przez SPZOZ w ramach sprawowania opieki nad uczniami przechowywana jest przez pielęgniarkę środowiska nauczania i wychowania albo higienistkę szkolną w gabinecie profilaktyki zdrowotnej w szkole lub w gabinecie stomatologicznym przez okres pobierania przez ucznia nauki w danej szkole.
  • W okresie przetwarzania danych przez administratora posiadają Państwo prawo do:
    • dostępu do udostępnionych danych osobowych,
    • poprawiania, w tym uzupełniania danych poprzez przedstawienie dodatkowego oświadczenia,
    • sprostowania danych,
    • usunięcia i ograniczenia przetwarzania,
    • przenoszenia danych,
    • wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych dotyczących Pani dziecka narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016;

    Administrator informuje jednocześnie, że przysługujące prawa nie są bezwzględne i przepisy Rozporządzenia RODO przewidują wyjątki od ich stosowania.

  • Przekazane przez Państwo dane nie będą podlegały zautomatyzowanemu przetwarzaniu, w tym profilowaniu, ani nie będą przekazywane do kraju trzeciego i organizacji międzynarodowej.